8. okt. 2017

Du og jeg, døden

Hva er egentlig døden? Er den bare et evig intet? Er den absolutt siste stopp på reisen, tankenes slutt og bevissthetens endelige, uopprettelige opphør? Og om den virkelig er ingenting – kun et evig mørke uten sansning, drømmer, tanker eller væren – er da døden egentlig noe å frykte, noe å aktivt unngå, noe å føle angst for?


I dette møtet om døden vil vi sammen med Heine Alexander Holmen diskutere og utforske døden og undersøke om ikke filosofien kan hjelpe oss i konfrontasjonen med kanskje det mest fryktsomme faktum ved vår eksistens: at vi alle vil dø en gang og at vi alle må stå overfor døden som noe som angår oss selv. Døden – det at vi er dødelige – er på mange måter det viktigste faktum om mennesket og menneskets liv. Mer enn noen andre dyr forholder vi oss til vår egen dødelighet og lever våre liv i skyggen av det faktum at vi skal dø. Det er spørsmål om hvordan vi skal leve med dette. Om vi kan leve med dette. Om vi kan finne mening i en tilværelse der vi vet at vi alle skal dø og gå over i intet. Og det er et spørsmål om ikke filosofien kan bidra med trøst og lindring og hjelpe oss til å forsone oss med – om ikke helt så noe på vei – det faktum at vi skal dø.

Sammen med Heine skal vi forsøke så godt vi kan å reflektere over dette i lag og blant annet undersøke om ikke døden blir mindre truende, lettere å forsone seg med, når vi samtidig ser at det å ikke dø på svært mange måter ville være en langt verre skjebne enn det at vi får lov til å dø.
Skarven bar
Lørdag 14. oktober 2017
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Heine Alexander Holmen jobber som førsteamanuensis i filosofi ved Institutt for Filosofi ved UiT - Norges arktiske universitet.

Heine underviser i ex.phil og i filosofiprogrammene på bachelor- og masternivå. Hans primære forsknings-interesser er etikk, meta-etikk, livsfilosofi (og dødsfilosofi), metafysikk og feministisk filosofi. Rent generelt er han opptatt av filosofi og filosofiske tema som direkte berører våre liv og spørsmålet om hvordan vi skal leve dem. I lys av dette har Heine interessert seg spesielt for tema som døden, meningen med livet, lykke, verdier, moralen eller etikkens normative autoritet, samt kjønn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar