Kultur og dannelse - Studenter er ikke konsumenter
Universitetet i Tromsø anbefaler å legge ned flere mastergrader innenfor humanistiske fag. Tilsvarende er humaniora og menneskedannende fag på vei ut av universitetene flere steder i Europa og USA. Økonomiske årsaker nevnes ofte som hovedgrunnen til at utdannelse og ikke dannelse står i middelpunktet ved universitetene i vår verden. Men har vi råd til det? Har vi råd til å legge ned det som tidligere har vært kjerneaktiviteten til universitetene? Hvordan vil vitenskapen som sådan forandre seg som en følge av det? Vil et samfunn som hovedsaklig sees gjennom empirisk-vitenskaplige briller og som styres av ren turbo-kapitalisme være et godt samfunn å studere i, et godt samfunn å forske i, godt samfunn å leve i? Vil vi være med på å bygge et slikt morgendagens samfunn?
Eller kjemper vi som er glad i tenkning, dannelse, vitenskap, medier, kultur og alt som er menneskeskapt for en sak som det ikke er verdt å kjempe for? Er vi arvene til en lang rekke tenkere, mennesker, som prøvde å bevare en særskilt plass til tenkning og dannelse, for tenkningens og dannelsens egen skyld? Er dette et obsole´t prosjekt?
I denne samtalen vil Viggo Rossvær komme med noen refleksjoner om hvorvidt "UiT-ledelsens manglende kjærlighet til de filosofiske fagene (de erstattes jo nå av samfunnsvitenskapelige - for en neve dollar) vil ødelegge for Tromsøs progressive bykultur."
Innlegget til Geir Runar Karlsen kan vi, som han selv sier, best kalle for "studenter er ikke konsumenter". Han kommer til å snakke om det problematiske aspektet ved dagens utdanningspolitikk som angår måten en forholder seg til studenter og fagutvikling på, nærmere bestemt det faktum at forholdet mellom student og institusjon blir betraktet som en kunderelasjon. Geir ser på dette som problematisk, også fordi konsekvensene av dette er vidtrekkende for hva en skal forstå som både utdanning, forskning og vitenskap.
Jens Harald Eilertsen vil si noe om betydningen av litteraturhuset for byen og for Universitetet i Tromsø og kommentere myndighetenes uvillighet til å ta ansvar for innholdet i kulturlivet.
Vi ønsker å nærme oss temaet så bredt som mulig og inviterer alle til å bidra med sine egne perspektiver og tanker. En filosofisk samtale er en pluralog der filosofi ikke er forhåndsdefinert og som lever av å få innspill fra mange forskjellige sider.
Diskusjonen ledes av Eirik Mathiesen og Tim Dassler
Hvor? - MACK ØLHALLEN
Når? - LØRDAG 7. MAI
kl. 10:00 – 12:00
åpent for alle
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar