1. mars 2017

Fiskeripolitikk for fremtiden

Fiske- og fiskeoppdrett danner den økonomiske ryggraden for næringsvirksomheten langs kysten. De viltlevende marine ressursene tilhører ifølge Havressurslovens §2 «fellesskapet i Noreg». Det samme må gjelde vannressursene i fjord- og havområdene som anvendes til fiskeoppdrett, hvor privat eiendomsrett opphører ved et par meters dybde fra land.  Begrenset tilgang på fiskekvoter og oppdrettslokaliteter har imidlertid øket markedsverdien for utnyttelsen av disse naturverdiene.


Ifølge professor Torbjørn Trondsen har sterke krefter over lang tid forsøkt å privatisere disse verdifulle rettighetene som tildeles gjennom den offentlige forvaltningen: I løpet av 2016 har to nye regjeringsutnevnte utvalg avlevert privatiseringsframstøt gjennom offentlige utredninger om kvotene i torskefiskeriene. 
  1. 1. «Vurdering av leverings-plikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten» av et ekspertutvalg ledet av Professor emeritus Lars Mathiesen, Norges Handelshøyskole og
  2. 2. «Et fremtidsrettet kvotesystem» av et utvalg ledet av lagmann i Tromsø Arild O. Eidesen NOU 2016: 26
Begge utredninger preges ifølge Trondsen av nyliberalistisk tankegods om at fiskekvoter bør privatiseres og kunne kjøpes og selges i et marked av tilgodesette redere som har fått tildelt kvotene gratis av staten som representant for fellesskapet.

I sitt innlegg vil Trondsen derfor analysere Eidesen-utvalgets innstilling og komme inn på alternative løsninger.

Torbjørn Trondsen er dr. scient. i fiskerivitenskap og professor i fiskerimarkedsføring, Gruppe for marin verdikjedeutvikling ved Norges fiskerihøgskole, NFH/UiT Norges Arktiske Universitet.

Les flere debattinnlegg her: http://nordnorskdebatt.no/profile/torbjorn-trondsen 
Skarven bar
Lørdag 18. februar 2017
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar