10. sep. 2017

Russland og verden

Russland er Europas største land både målt i folketall og flateinnhold. Norge har fellesgrense med Russland. Likevel er Vestens forhold til Russland, 26 år etter Sovjetkommunismens sammenbrudd, preget av tradisjonelle klisjeer, fordommer og angst.

 
Og omvendt er også Russlands identitet preget av motsetningen til Vesten og Europa, inklusive de historiske erfaringene med krig mellom Russland og europeiske land. I de seinere år har forholdet mellom Russland og Vesten nærmet seg det gamle kald-krigs-nivået.

På dette møtet vil Arne Overrein si noe om hvordan Russland forstår seg sjøl i dagens verden og om de ulike alternative oppfatningene om dette som gjør seg gjeldende i dette landet, blant annet om valget mellom en europeisk og en mer asiatisk orientering av russisk politikk. Deretter vil vi diskutere de mulige utviklingsveiene Russlands forhold til Vesten står ovenfor og hva Vesten sjøl og Norge eventuelt bør endre i sitt forhold til vår nabo i øst. Bør vi prioritere det gode naboskaps politikk eller forsterke sanksjonsregimet og styrkeoppbygging i NATO?
Skarven bar
Lørdag 16. september 2017
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Arne Overrein er filosof og arbeider som førstelektor ved Universitetet i Tromsø.

Han har i en årrekke arbeidet med folkerett og globalisering i et politisk-filosofisk og historisk perspektiv. Han er forfatter av boken Kampen om folkeretten - Krig, makt og rett i verdenssamfunnet.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar