6. nov. 2017

Musikk og filosofi - hinsides rasjonelle grenser


Lørdag 11. november inviterer vi til samtale med Michael Strobelt hvor vi skal undersøke musikkens mulighet for å skape grenseoverskridende erfaringer, som kan utløse andre, mer umiddelbare og helhetlige former for forståelse enn den rasjonelle.


Forbindelsene mellom filosofi og musikk er kompleks og mangfoldig. Likevel har filosofiens syn på musikk overraskende lenge vært preget av den klassiske antikken. Filosofer som Platon og Aristoteles var primært opptatt av musikkens rolle i utviklingen av etisk bevissthet og livsførsel, noe som også fant gjenklang hos middelalderens filosofer og teologer. Først under opplysningstiden endret perspektivet seg, og interessen vendte seg mot forholdet mellom musikk og erkjennelse. Hvor mye av musikkopplevelsen er tilgjengelig for rasjonell erkjennelse og kan kommuniseres med ord? Eller må musikk heller sees som et viktig og nødvendig supplement til rasjonell erkjennelse, slik som Kant formulerte det for kunst generelt?

Sentralt i dette, også for filosofer i senere tid, står musikkens mulighet for å skape grenseoverskridende erfaringer, som kan utløse andre, mer umiddelbare og helhetlige former for forståelse enn den rasjonelle. Dette aspektet av transcendens er utgangspunktet for lørdagens filosofiske samtale. Det kan knyttes til mange ulike musikalske situasjoner og former for musikk: Den skjellsettende konsertopplevelsen under en rockefestival eller på operaen, en symfoni av Gustav Mahler som utløser tanker om store eksistensielle spørsmål, men også opplevelsen av selvforglemmende øving og musisering, alene eller sammen med andre.
Skarven bar
Lørdag 11. november 2017
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Foto: LarsAndersen.no 

Michael Strobelt 
er universitetslektor i musikkdidaktikk på UiT. Han innleder med noen betraktninger rundt temaet, illustrert ved musikkeksempler.          

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar