29. jan. 2018

3. feb: Kan film lære oss å bli åpne for det ukjente - også i vårt eget indre?

Kan film lære oss å bli åpne for det ukjente - også i vårt eget indre?

Årets utgave av Tromsø Internasjonale Filmfestival er forbi. Som publikummere sitter vi igjen med mange inntrykk. Film kan gi oss nye innblikk i andre mennesker, levesett og kulturer, noe TIFF er et godt eksempel på.




Men når slutter vi å være åpne for en historie eller et inntrykk på film, og går over til å finne det vi ser problematisk? Hva slags form og innhold må en film ha for at vi finner den etisk uakseptabel?

Spørsmålet om moralske grenser i møte med film er særlig relevant nå, i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Kampanjen hadde sitt opphav i filmindustrien, og amerikanske filmskapere er blant dem som har kjent mest på presset. Film er et sterkt og eksplisitt medium, som de fleste av oss har et forhold til. Som kunstart er film i større grad enn annen kunst i kontakt med en fysisk virkelighet. Filmregissører bruker skuespillere og filmarbeidere for å realisere sin visjon. Er motivene deres mer gjennomskuelige og ubehagelige å ta del i for oss, enn hva som er tilfelle i litteraturen og billedkunsten?
Skarven bar
Lørdag 3. februar 2018
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Sveinung Wålengen, utdannet filmviter fra NTNU og leder for Verdensteatret Kino, innleder samtalen lørdag 3. februar. Temaet er vår opplevelse av film, og når – og hvorfor – vi setter moralske grenser i møtet med filmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar