Velkommen til høstens første Filosofiske Samtale.
Vi ber dere følge myndighetenes smittevern-anbefalinger mht avstand og håndhygiene, og forøvrig iakttar Skarvens anvisninger om plassering og servering.
EN POLITISK VERDIKOLLISJON. TANGEN-SAKEN, VENNSKAP, GAVER OG FILOSOFI. Ved siden av å være en politisk-juridisk konflikt, har prosessen rundt ansettelsen av Tangen som sjef for oljefondet, berørt en rekke spørsmål som er omstridt i norsk offentlighet. Dypest sett handler det om den balansen som det sosialdemokratiske klassekompromisset etablerte (fra 1935 og utover) mellom en businesselite som er blitt stadig rikere, og den form for styring og forvaltning som arbeiderbevegelsen brakte inn i norsk statsskikk, skal forrykkes i businesselitens favør.
Ikke bare er oljefondet utstyrt med et etisk regelverk som i seg sjøl uttrykker den moderne kapitalismens behov for å «etisere» sine handlinger. Milliardæren Tangen har ikke lagt skjul på at han mener å være den riktige for denne jobben. Hans mange mektige venner har bedyret ikke bare hans faglige dyktighet, men også gått god for hans moralske habitus. I særdeleshet har Henrik Syse, som sjøl er filosof og etisk rådgiver for oljefondet og personlig venn og medarbeider når det gjelder Tangens veldedige aktiviteter, gjort dette. Saken har dermed fått en tydelig filosofisk dimensjon, som blant annet reiser det interessante spørsmålet om forholdet mellom filosofi og vennskap. Tangens usedvanlig generøse seminararrangementer reiser i tillegg spørsmålet hvilken betydning gaver har og bør ha i et moderne samfunn.
Innledninga vil kommentere disse spørsmålene, og i tillegg henvise til sentrale bidrag i den filosofiske tradisjonen, fra Aristoteles og Kant, som kan være et utgangspunkt for drøfting av de spørsmål som Tangen-saken reiser. |
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar