I dag kan det se ut som markedet får stadig mer ansvar for organiseringen av samfunnet. Nyliberalistiske økonomer ivrer for å «outsource»; selge ut, privatisere eller avbyråkratisere avgjørelsene. Samtidig har statlige myndigheter overlatt mer av tilsynet til privates egen- og internkontroll.
Stortinget er mer enn villig til å abdisere til fordel for EU-rett og private avgjørelser i «outsourcet» virksomhet. Ca. 12.000 EU-forordninger og direktiver er inkorporert i norsk rett. En lang rekke offentlige organer er nedlagt og erstattet av helt eller delvis offentlig eide statsforetak eller kommunale foretak. Vegvesenet ble til MESTA og Nye Veier AS, Statens bygge- og eiendomsdirektorat ble til Statsbygg og ENTRA og NSB ble til Jernbaneverket, Cargo-Net og NSB BA. Norges Vassdrags- og elektrisitetsvesen (NVE) ble til Statskraft og Statsnett. Kraftutveksling med utlandet er overlatt til RME (Reguleringsmyndighet for Elektrisitet, EUs organ i Norge for utenlandskabler). Statnett Marked AS ble til Nord Pool AS, og nå Nasdaq Oslo.
Styrer politikerne Norge? Vi vil nærme oss problemstillingen ved å undersøke spørsmålet: Er det offentlige rom også i Norge i ferd med å bli minimalt; skjer den vesentlige omfordelingen av godene i markedet? I neste omgang kan dette bli et spørsmål om politikerens rolle. Er vi kommet til en situasjon der politikernes reelle oppgave ikke er å forme politikk, men mer å motvirke uheldige utslag av markedsfordelingen?
Ukens innleder er Peter Ørebech, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar