23. sep. 2018

Filosofi, natur og atmosfære - En samtale om vår tids miljø- og klimakrise

Miljø- og klimakrisen stiller oss foran store eksistensielle, etiske og estetiske problemer. Men kom krisen som en overraskelse? Er det slik at den er vårt ansvar og har den en løsning? Hva kan og burde vi gjøre? Hva kan vi håpe på?

Vi har invitert den tidligere tromsøfilosofen Petter Jørgen Omtvedt til en samtale om vår tids miljø- og klimakrise.

Omtvedt argumenterer for at dersom vi skal ha en mulighet til å håndtere miljø- og klimakrisen, er vi nødt til å gi avkall på for stort fokus på oss selv i et antroposentrisk perspektiv.

Men hva er alternativet?

Omtvedt har videreutviklet atmosfærebegrepet og inviterer oss til å utforske betydningen av atmosfærer i en miljø- og klimasammenheng. Spesielt når det gjelder grunnene til at vi blir storforbrukere og konsumenter av unødvendige gjenstander og opplevelser. I følge Omtvedt finnes det økologisk gunstige atmosfærer som i motsetning til konsum- og forbruksatmosfærer kjennetegnes av kjærlighet og glede over å leve i takt med naturen.

Kan slike atmosfærer motivere oss til å legge om vår livsstil? Og hvilken rolle spiller kjærligheten, følelsene, drømmene, mytene og utopiene våre når det gjelder å gjøre noe med miljø- og klimakrisen?

Samtalen er gratis og vi inviterer alle til å bidra med perspektiver på temaet.
Skarven bar
Lørdag 29. september 2018
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Petter Jørgen Omtvedt har tidligere hatt ansvar for miljøfilosofikursene ved universitetet i Tromsø og har nå som pensjonist skrevet boka «Filosofi, natur og atmosfære» som er å forstå som en samtale med filosofihistorien om vår tids miljø- og klimakrise.

Og det er denne samtalen han ønsker å ta opp her og nå
.         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar