9. sep. 2018

Finnmark i våre hjerter? En samtale om regionreformen.


Regionreformen er ikke annet enn fylkeskommunesammeslåinger, men der noen fylkeskommuner, av uklare grunner, ikke blir slått sammen med nabo-fylkeskommuner.


Det har vært en lang politisk prosess i Finnmark fylkesting. Høsten 2016 var det for eksempel såkalte «nabosamtaler» med Troms som endte med at Finnmark fylkesting i desember 2016 gjorde vedtak som sa nei til sammenslåing med Troms.

Dette var en del av prosessen fram mot stortingsbehandlinga i juni 2017. I meldinga til stortinget fra regj (mld 84S) skreiv regjeringa at hvordan fylkeskommunesammenslåinga i Nord-Norge skulle skje, ville bli avgjort på et seinere tidspunkt. Men så gjennomførte Krf, V, H og Frp et kupp en knapp måned før stortingsbehandlinga 8. juni, og inngikk avtale om sammenslåing av Troms og Finnmark fylkeskommuner. 


Dette har gjort at saka har fått helt andre dimensjoner enn kun et spørsmål om Finnmark fylkeskommune. Det har blitt nok et eksempel på hvordan Finnmark blir herja med av makta i Oslo, tyskeran eller Røkke og andre «ransmenn» av naturressursene.

Som en konsekvens av at folket i Finnmark reiste kampen har søkelyset på hele fylkeskommunesammenslåingene blitt noe helt annet. Det er jo også et faktum at det største misfosteret er Viken fylkeskommune, med 1,3 mill innbyggere rundt Oslo. Der hadde også de tre fylkestingene gjort vedtak mot sammenslåing, men lojaliteten til makta i Oslo har vært langt større, og de bøyde kne for stortingsvedtaket.

Motstanden som nå kommer i Buskerud, Akershus og Østfold er interessant, og et resultat av at folket i Finnmark har reist kampen, og avslørt innholdet i hele regionsreformen.

Skarven bar
Lørdag 15 September 2018
11:15 - 13:00

Arragementet er offentlig, gratis og alle er velkommen til å delta.
Jens Ingvald Olsen er lokal politiker (Rødt) og fagforeningsmann, fra Kjøllefjord.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar