8. okt. 2018

Eldreomsorg og teknologisk utvikling.

En samtale om eldreomsorg og velferdsteknologi.

I den senere tid er “velferdsteknologi” blitt et viktig begrep i debatten om eldreomsorgen. Velferdsteknologi er en fellesbetegnelse på tekniske installasjoner og løsninger som kan bedre den enkeltes evne til å klare seg selv i egen bolig. Disse deles i undergruppene trygghetsskapende teknologier, mestringsteknologier, utrednings- og behandlingsteknologier, og velværeteknologier.

Med utgangspunkt i dette innleder seksjonsleder for hjemmetjenesten, Annie Skoglund til samtale: Hvilke verdier er viktige å verne om i den siste livsfasen?
I den offentlige debatten om eldreomsorgen står gjerne to begreper som motpoler. “Varme hender”/omsorgsarbeid på den ene siden, og teknologiske løsninger på den andre. Vil velferdsteknologi medføre en reduksjon av faktiske menneskemøter? Eller er dette motsetningsforholdet fiktivt – vil teknologi snarere frigjøre ressurser til den egentlige omsorgen?
Samfunnsendringene har medført at eldreomsorgen ikke kan vurderes etter samme målestokker som tidligere. Annie vil sette fokus på disse, og samtidig spørre: Hva skal til for å skape trygghet for eldre? Har velferdsteknologien fordeler som overtrumfer ulempene? Hvor langt strekker det offentliges ansvar seg – bør vi alle aktivere godt naboskap/ frivillighet for å sikre god alderdom i Norge? 
For nærmere beskrivelse av velferdsteknologi, se Velferdsteknologiens ABC (www.ks.no/)
Skarven bar
Lørdag 13. oktober 2018
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Annie Skoglund er seksjonsleder i hjemmetjenesten, Tromsø kommune.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar