9. sep. 2018

Kildene til livets mening. En samtale om livets mening, med utgangspunkt i Henri Bergsons filosofi.






I en filosofisk samtale sist vår diskuterte vi om filosofi kan betraktes som en form for terapi som kan hjelpe oss til å «bearbeide» problemet om hva som er meningen med livet.

To ulike svar dominerte debatten. Noen var av den oppfatning at filosofien kunne fungere slik, mens andre mente det var alltfor lettsindig å betrakte spørsmålet om meningen med livet på den måten. De mente at filosofi ikke (bare) kan være terapi, men primært må handle om hva som er sant og rett - i forståelsen av virkeligheten.

Temaet for denne oppfølgingssamtalen er den sanne meningen med livet. For selvsagt kan ikke filosofien reduseres til helbredelse, men må handle om å søke sannhet.

Som utgangspunkt vil innlederen bruke noen ideer fra Henri Bergsons bok « De to kilder til moral og religion». Tanken bak er at hvis vi forstår bedre hva moral og religion er, vil vi også være nærmere svaret vi søker.

Bergson forsøker å gjøre oss oppmerksom på en logikk som han mener gjelder både for moral og religion. Det finnes i prinsippet to ulike kilder moralitet og religion kan komme fra. Den ene gir i følge Bergson åpent og dynamisk liv, mens den andre gir statisk og lukket liv.

Vi vil diskutere om dette skillet beskriver virkeligheten riktig. Og om det eventuelt svarer på spørsmålet om livets mening.
Skarven bar
Lørdag 01. september 2018
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Øystein Daae Gjertsen er 41 år, tidligere universitetslektor i filosofi. Driver forlaget CosmicusBooks, som kan besøkes på cosmicusbooks.com.     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar