13. mars 2019

Den gode psykologen


Hvilke egenskaper har en god psykolog? Hva er god psykoterapi? Som 3.års student på profesjonsstudiet i psykologi står Barbro Abrahamsen på terskelen til hennes første erfaring i psykologrollen, i klinisk praksis. Frem til nå har studiet bestått av forskningsmetodikk, statistikk og innføring i anatomi, biologi, menneske og samfunn, kulturell psykologi, og normal psykologisk utvikling. Når den kliniske delen starter opp vil studentene måtte oppdage faget på ny, og skape seg selv, som psykolog. Med det kommer spørsmålet: Hva er en god psykolog?
Barbro Abrahamsen reflekterer omkring denne overgangen: "Jeg skal inn i en rolle i andre menneskers liv, i liv som kan være preget av enten sykdom, funksjonssvikt, vonde erfaringer, vanskelige tanker og følelser. På mitt kontor skal mennesker møte sine indre demoner, kanskje oppdage et lyspunkt, kanskje gjenskape seg selv, få nye innsikter, erfaringer, og mestringsstrategier. Jeg skal hjelpe de til endring, til å få et bedre liv. Dette setter sentrale områder ved livet på dagsorden. 
Noen kjernespørsmål jeg undrer meg over da, er:
Hvor allmenngyldig er et godt liv? Hva er god psykisk helse? Videre, hvilken retning og relasjon foreligger mellom det gode livet og god psykisk helse? Er det "det gode og det sunne" som skal bestrebes i det terapeutiske rommet; eller er det noe annet ved mennesket i livet som skal få vokse fram der inne?
Til disse spørsmålene følger en annen problemstilling:
Hvilken rolle inntar den gode psykologen i det terapeutiske rommet - hva bidrar den gode psykologen med inn mot pasientens indre monolog? Når pasienten inntar "scenen", er den gode psykologen sufflør? Med i dramaet som skuespiller/motspiller? Eller låner de seg ut som regissør?" 
I lørdagens filosofiske samtale vil Barbro søke bedre forståelse av et fagfelt som har dype røtter i filosofien, men som i dag i større og større grad orienterer seg mot biologiske forklaringsmodeller for menneskelivets mange fasetter. 
Skarven bar
Lørdag 16 Mars 2019
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Lørdagens innleder er Barbro Abrahamsen. Hun er 30 år gammel, og student ved profesjonsstudiet i psykologi ved UiT.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar