24. mars 2019

FILOSOFI + KVANTEFYSIKK = SANT ?


Moderne fysikk fremstilles ofte visuelt, med imponerende grafikk og innbakte filosofiske fortolkninger som vender virkeligheten på hodet og med innsiden ut. Men hva av dette er faktisk fysikk? Hva er matematikk? Og hva er filosofi? Og finnes grunnlaget for de mange påstander som snart er å regne som 'almennkunnskap', gjennom de siste års markedsføring av kvantemekanikkens verdensanskuelse.
Moderne fysikk har stor betydning for vårt moderne verdensbilde, men er omtrent like tilgjengelig som Guds Ord var, da det utelukkende ble formidlet på latin, for å bevare presteskapets makt.

Kom til denne helgens filosofiske samtaler og lær mer om moderne fysikk, formulert på en måte som er mulig å forstå - uten å allerede ha forstått det!
Partikler, felt, mørk materie og mørk energi - hva er dette egentlig?

I filosofiske samtaler vil Ove Aigner Haukenes gjøre et forsøk på å belyse noen grunnleggende begreper og påstander innen moderne fysikk, på en måte som gjør dem begripelige for ikke-fysikere og som kanskje gir grunnlag for å problematisere områder som har fått ligge urørt lenge.
Det er for eksempel stadig større oppslutning rundt idéen om at 96% av materien i universet er "mørk materie" - altså, uobservert materie. Hvilke målinger og observasjoner baserer vi oss på for å komme med en såpass dristig påstand? Og hvor dristig er påstanden, egentlig? Hva hvis det utelukkende er nødvendig av matematiske grunner? Er ikke moderne vitenskap først og fremst basert på observasjon og empiri allikevel...?
Skarven bar
Lørdag 30 mars 2019
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Ove Aigner Haukenes har brent for matematikk, fysikk og filosofi siden tidlig alder, og har nylig tatt opp tråden med studier for å fullføre siste del av en master i fysikk hvor han håper om å kunne gå videre med å utfordre noen etablerte sannheter fra det grunnlaget.

Han har tidligere også startet kjøttproduksjon og hestepansjonat på et småbruk, jobbet med rehabilitering av hester og hovskjæring, drevet kung fu og tai chi skole, jobbet som håndtverker, bygget og drifter et musikkstudio og plateselskap, samt tidvis vært lydtekniker eller innleid gitarist på arrangementer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar