I løpet av de siste årene har fokuset på flyktningspørsmål variert i spesielt stor grad. I 2015 kom det mange flyktninger til Europa, noe som blant annet førte til stort fokus på flyktningspørsmål, og til dels til stor engasjement for flyktningene. På den andre siden ble situasjonen oppfattet som en «flyktningkrise», og førte til nasjonale og europeiske innstramninger, med det resultat at det nå kommer svært få flyktninger til Europa, og spesielt få til Norge.
I Filosofiske samtaler 27. april drøfter vi disse endringene i oppmerksomhet rundt flyktningspørsmål i samfunnsdebatten, og vårt forhold til de flyktningene som ikke kommer til Norge.
Vi blir med jevne mellomrom informert om at forholdene for flyktningene i leirene, både sør i Europa (eks. Morialeiren på øya Lesbos i Hellas) og i andre deler av verden er helt forferdelige. Til tross for at flyktningenes situasjon er et av verdens største problemer, har den politiske debatten helt andre fokus.
Er det da bekvemt at vi kan konsentrere oss om våre egne saker, plassere skylden hos enkeltpolitikere, og tenke som Øverland skrev i sitt kjente dikt: «stakkars dem»? Hvordan påvirkes debattklimaet når det gjelder flyktningspørsmål av en framgang for høyrepopulisme mange steder i Europa?
Innlederne, som begge i lang tid har vært engasjert med flyktninger i Tromsø, vil ta opp til debatt hva det er som bestemmer vårt ansvar og våre forpliktelser til flyktninger. Hva betyr nærheten til menneskene det gjelder?
|
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar