17. sep. 2019

Pakkeforløp i psykisk helsevern – gevinst eller brems?

 

Pakkeforløpene har vært innført trinnvis fra 1. januar 2019. Arbeidet med pakkeforløp i psykisk helse og rus behandling er resultatet av et ønske om å etablere en psykiatritjeneste med kortere ventetid, forutsigbare behandlingsforløp og kvalitetssikring av tjenesten.

Statsråd Bent Høye understreker at formålet med pakkeforløpet blant annet er å minske forskjellsbehandling av pasienter, og basere behandlinger på nasjonale evidensbaserte retningslinjer, samt øke likheten i det faglige innholdet i behandlingen. Organiseringen av psykisk helsevesen innenfor pakkeforløpet setter diagnose og symptomtrykk i en helt sentral rolle i pasientens behandlingstilbud.
Dette er langt på vei et forsøk på å overføre og implementere det arbeidet som ble gjort da pakkeforløpene ble utarbeidet for somatiske sykdommer, som kreft og hjerte- og karsykdommer. Pakkeforløp for somatiske tilstander la til rette for at pasienten skulle prioriteres og få tilgang på behandling med utgangspunkt i diagnosen som ble stilt og symptomtyngden.

Det er mange argumenter for at det ikke er uproblematisk å forsøke og overdra denne modellen til psykisk helse. Psykiske lidelser er, i langt større grad, beskrivelser av tilstander, og opptrer ofte med store symptomatiske overlapp. Og når vi likevel klarer å sette meningsfylte diagnoser, vil likevel kompleksiteten bak symptomtrykket gjøre det vanskelig å få en og samme hatt til å passe en rekke mennesker innenfor en diagnosekategori.

Et alternativ til denne modellen finnes i Stange kommune. Her startet en gruppe helsefagarbeidere Stangehjelpa, et lavterskeltilbud hvor alle kan ta kontakt, uavhengig av alvorlighetsgrad eller problematikk. Hjelpen de yter utformes i et bruker- og mestringsperspektiv, med fokus på bedringsprosesser og resultat, ikke på sykdomsforståelse.

Barbro Abrahamsen går profesjonsstudiet i psykologi på fjerdeåret. Hun innledet i vinter under overskriften: Hva er en god psykolog? Da drøftet vi hva som gjør gode psykologer gode. På lørdag plukker vi opp tråden der vi forlot den sist. Det siste spørsmålet som kom opp da var om systemet tilrettelegger eller undergraver god behandling. Hva skaper godt jordsmonn for at psykologen skal blomstre? Er pakkeforløpet en gevinst eller en brems for den gode psykoterapien?

Skarven bar
Lørdag 21 september 2019
11:15 - 13:00

Samtalen er gratis og alle er velkommen!
Lørdagens innleder er Barbro Abrahamsen. Hun er 30 år gammel, og student ved profesjonsstudiet i psykologi ved UiT.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar